Tamás Gergely Bence

Tamás Gergely Bence a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményének nyelvi előkészítő osztályába jár.

2012 szeptemberétől 2014 júniusáig heti 2 órában tanulta iskolai keretek között kötelező jelleggel a gépírás tantárgyat. Fél év alatt sajátította el a gépírás alapjait, amelynek megszilárdítását házi feladatok elkészítésével egészített ki. Otthon, önállóan, tanára által összeállított feladatokkal, utasításokkal gyakorolt a kötelező iskolai tanulmányai után is. Nem hagyta abba a módszeres gyakorlást, mert minél jobb eredményt szeretett volna elérni, és vágyott arra, hogy egyre sikeresebb legyen. Számára a gépírás nem csak egy tantárgy volt, amelyen kötelezően részt kellett venni és rendszeresen számot kellett adni a tudásáról, hanem egy lehetőség a jövőre nézve, hiszen egyre több szakmához szükséges a számítógép minél gyorsabb, szakszerűbb használata.

Nem sajnálta rászánni az időt a gyakorlásra, hiszen tudta, hogy a mai számítógépes világban nagyon fontos az adatok minél gyorsabb bevitele. Érezte, hogy a gépírástudás nagymértékben megkönnyíti az életét. Ami időt az adatbevitellel megspórol, azt más tárgyak tanulására tudja fordítani. A siker soha nem marad el akkor, ha a tanuló időt szán a feladata elvégzésére, a megfelelő szintű tudás elmélyítésére. Gergő esetében ez így is volt.

2013 novemberében indult el az első országos gépírás versenyen, ahol „Tanuló II.” kategóriában magyar nyelven hibátlan munkájával a 6., angol nyelven a 3., német nyelven pedig szintén hibátlan munkájával az 1. helyet szerezte meg. Gépírás csapatversenyben 6, míg a pontszerző versenyben iskolánkat az országos 1. helyen jegyezték 28 iskola közül.

2014 februárjában az Országos Gépírás Bajnokságon „Tanuló II.” kategóriában 8712 tiszta leütéssel a 3. helyen végzett.

Ugyanezen év áprilisában a Teöreök Aladár Országos Tanulói Gépírás Versenyen a 17. helyezést érte el. Iskolánk a pontszerző versenyben a 7., csapatversenyben pedig az országos 2. helyen végzett 40 iskola tanulói közül.

2014 áprilisában Békéscsabán a regionális összetett gépírás és levelezési ismeretek versenyen a 3. helyet szerezte meg.

2014. április-május között részt vett az Intersteno – International federation for information processing – által szervezett Nemzetközi Gépírás Versenyen, ahol 15 nyelven (magyar, angol, francia, horvát, holland, német, portugál, spanyol, lengyel, finn, román, szlovák, török, olasz, cseh) junior kategóriában 32644 összpontszámával a nemzetközi 14. helyen végzett.

2014. novemberében ismét versenyzett – bár ekkor már nem tanulta iskolai keretek között a gépírás tantárgyat, hanem rendszeresen otthon gyakorolt -, „Tanuló I.” kategóriában magyar nyelven 3767 leütéses hibátlan munkájával a 15., angol nyelven a 13., míg német nyelven 3233 leütéses hibátlan munkájával ismét, immár másodszor az országos 1. hely büszke tulajdonosa lett.

 

2015 februárjában ismét indult az Országos Gépírás Bajnokságon, ahol harmincperces másolási feladatával „Tanuló I.” kategóriában 8281 nettó leütéses munkájával a 12. helyen szerepelt.

Szeged város vezetése 2015. március 25-én (Bartók Béla születésnapján) elismerte Gergő eredményeit.

Ezen a napon Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Gergőt „Szeged Ifjú Tehetsége” díjjal, míg tanárát, Kissné Álmosdi Márta tanárnőt „Szeged Ifjú Tehetségéért” díjjal tüntette ki.

„A boldog élet titka az, hogy az embernek legyenek sikerei, amelyekre büszke lehet, és legyenek céljai, amelyek hajtják.”

(Jeff Lindsay)

Szeged, 2015. március 30

Kissné Álmosdi Márta

szaktanár