Bartó Beáta

Bartó Beáta 2010 szeptemberében kezdte el iskolai tanulmányait a Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Vasvári Pál Tagintézményének nyelvi előkészítő osztályában. Gépírással a 10-11. évfolyamon ismerkedett meg heti 2 órában.

Nagy szorgalommal igyekezett elsajátítani a tízujjas vakírást. Órán és órán kívül is rendszeresen gyakorolt, hogy minél jobban megszilárdítsa tudását.

Első versenyén 2012 áprilisában vett részt. A Teöreök Aladár Országos Tanulói Gépírás Versenyen ekkor a 74. helyen végzett. Bár kiemelkedően dolgozott, hiszen 2654 leütést írt hibátlanul, azonban ez a helyezés egy kicsit mégis elszomorította, hiszen nagyon sok gyakorlás volt ezen eredmény mögött. Azt gondolta, hiába volt a sok befektetett munka, a rengeteg gyakorlás, ez az eredményen nem látszódott meg, holott ez kiváló teljesítmény volt, ha azt nézzük, hogy az iskolai követelmény 1200 leütés volt.

Tanára, Kissné Álmosdi Márta nem hagyta annyiban. Nem lehet feladni a küzdést rögtön az első megmérettetés után. Küzdeni kell tovább, mert a tanulás, a sok-sok gyakorlás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Bea megértette tanára szavait, és nem adta fel!

2012 novemberében az Országos Gépírás Versenyen „Tanuló I.” kategóriában magyar nyelven 33. helyezett lett, és ekkor már 3179 leütéssel teljesített a tízperces másolási feladatában. Angol nyelven már 3108 leütéses hibátlan munkájával az országos 6. helyet szerezte meg, míg német nyelven az országos 2. helyen végzett. Csapatversenyben (a három legjobb versenyző eredménye alapján) iskolánk a 15. helyet szerezte meg. Pontszerző versenyben pedig a 8. helyen végeztünk 34 iskola közül.

2013-ban a Gépírás Bajnokságon, Budapesten 6720 nettó leütéses harmincperces másolási feladatával az országos 18. helyen szerepelt.

Még ugyanezen év tavaszán részt vett a békéscsabai összetett regionális gépírás és levelezési ismeretek versenyen, ahol 4. helyezést ért el.

2013 áprilisában a Teöreök Aladár Országos Tanulói Gépírás Versenyen már 10. helyezett, 3515 leütéses nettó teljesítményével. Iskolánk csapatversenyben az országos 12., míg pontszerző versenyben az országos I. helyen van 35 versenyző iskola diákjai közül.

2013 májusában részt vett az Intersteno – International federation for information processing – által szervezett Nemzetközi Gépírás Versenyen, ahol 11 nyelven (magyar, angol, német, holland, spanyol, finn, horvát, francia, olasz, spanyol, német) megírt versenymunkájával a 21. helyezést érte el.

Bár 2013 szeptemberétől már iskolai keretek között Bea nem tanulja a gépírás tantárgyat, de szabadidejében igyekszik minél többet gyakorolni, tudását továbbfejleszteni, így 2013 novemberében az Országos Gépírás Versenyen magyar nyelven 14., angol nyelven 6., német nyelven pedig 3. helyezett. Csapatversenyben (a 3 legjobb tanuló versenyeredménye alapján) iskolánk az országos 6., pontszerző versenyben pedig 28 iskola közül az országos 1. helyen végez.

Tanár és tanuló között a sok munka mellett jó emberi kapcsolat, egymás iránti szeretet, tisztelet, barátság is kialakulhat. Így van ez köztünk is, hiszen igyekeztünk együtt megoldani azokat a nehézségeket, buktatókat, problémákat, amelyek az ember életében előfordulhatnak.

A munka, a verseny tehát tovább folytatódott.

2014 februárjában a Magyar Gépírás Bajnokságon 10283 leütéses harmincperces másolással az országos 5. helyet szerezte meg.

2014 áprilisában a Teöreök Aladár Országos Tanulói Gépírás Versenyen 28. lett. Iskolánk a pontszerző versenyben a 7., csapatversenyben pedig 40 iskola versenyzője közül az országos 2. helyen végzett.

Nem elégedett meg a 2013. évi 11 nyelven megírt nemzetközi versenyered-ményével, 2014-ben is benevezett az Intersteno – International federation for information processing – által szervezett 15 nyelvű Nemzetközi Gépírás Versenyre, ahol Ifjúsági kategóriában 14 nyelven: (magyar, angol, horvát, holland, német, portugál, spanyol, lengyel, finn, román, szlovák, török, olasz, cseh) megírt versenymunkájával nemzetközi 15. helyen végzett.

2014 novemberében az Országos Gépírás Versenyen „Tanuló I.” kategóriában magyar nyelven 3823 leütéses hibátlan munkájával a 14. helyet, angol nyelven megírt 3227 leütéses hibátlan munkájával a 6., német nyelven megírt versenydolgozatával pedig a 7. helyen végzett. Csapatversenyben iskolánk a 2., míg pontszerző versenyben 23 iskola közül az országos 1. hellyel büszkélkedhettünk.

2015 februárjában az Országos Gépírás Bajnokságon 18. helyezést ért el.

„Nincs hatalmasabb erő, mint a tudás:

a tudással felfegyverzett ember legyőzhetetlen.”

(Gorkij)

Szeged, 2015. március 30.

Kissné Álmosdi Márta

szaktanár