ZOKNI - Középpontban a suli

ZOKNI

Diákjaink szerkesztésében érhető el a ZOKNI, az elektornikus blog. Címe zokni.vasvari.hu.

A diák olvas, és a diák ír is. Hogy mit olvas, olykor kérdés, hogy mit ír, azt általában tudjuk. Leggyakrabban dolgozatot. De vannak olyan diákok, akik nemcsak a magyar dolgozatokat fogalmazzák szívesen, hanem olykor akkor is tollat ragadnak, ha egy-egy iskolai eseményről, frissen bemutatott filmről vagy éppen legutóbbi olvasmányélményükről kell írniuk.

Bár a tollat ragad kifejezést okosabb lenne azonnal arra cserélni: klaviatúrát ragad, hiszen még akkor is számítógéppel szerkesztették diákjaink a lapot, amikor néhány évvel ezelőttig papír alapon jelent meg. Az elmúlt években pedig Gyuris Csaba tanár úr segítségével online kiadásokkal jelentkezünk. Az iskolaújság elsődleges célja, hogy tájékoztassa a diákságot az aktuális eseményekről, tudósítson a tanórán kívüli programokról, illetve a tanulók érdeklődésére számot tartó olvasnivalóval lássa el a közönséget. A diákújságírók a tanév folyamán különféle szerepekben próbálják ki magukat, így lassan kristályosodik, hogy kinek melyik feladat a leginkább testhezálló. Van, aki a riporteri kérdező szerepben lubickol, mások tudósítani szeretnek, megint mások nem is az írásban, hanem inkább a fotózásban találják meg a nekik való feladatot.

Törekszünk arra, hogy a változatos tartalmat változatos műfajokban tálaljuk: így a leggyakrabban hír, tudósítás, riport, interjú, könyvajánló és filmbemutató készül. A környezettudatosság jegyében az újságnak harmadik éve már csak online verziója létezik, amely az iskola honlapjáról is elérhető. És ha már környezettudatosság, akkor álljon itt egy vadasparki foglalkozásról szóló beszámoló egy egykori diákújság-író tollából.

Csatolt fájl: 

Diákélet: