Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus

Az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus kereskedelmi és gazdasági területen (beszerzés, gyártás, értékesítés) a felmerülő folyamatokat, illetve a munkaügyi, pénzügyi és számviteli feladatokat látja el idegen nyelven.

A szakképzett technikus a következő témaköröket idegen nyelven tanulja: beszerzési, gyártási, értékesítési és munkaügyi folyamatok, pénzügy, számvitel és a projektmenedzsment bizonyos részei.

KOMPETENCIAELVÁRÁS: Jó nyelvérzék, jó kommunikációs képesség, precizitás, együttműködési készség, szervezési és irányítási képesség, analitikus gondolkodás.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:

 • piaci és vevőadatokat elemez, árképzést készít elő;
 • árajánlatokat készít;
 • előkészíti a vevőkkel kötendő szerződéseket;
 • felügyeli a megrendelések időben történő beérkeztetését;
 • meghatározza a termékek és a szolgáltatások beszerzése kapcsán felmerülő mennyiségi igényeket;
 • megtervezi az anyagok és az energia felhasználását a gyártási folyamat során;
 • megtervezi a marketing folyamatokat, akciókat;
 • munkaerőigényt mér fel a vállalati célok, az értékesítési és gyártási terv figyelembevételével;
 • munkaköri leírásokat és álláshirdetéseket készít elő;
 • bér- és fizetéselszámolásokat készít;
 • projekteket tervez, támogat, kiértékel és azokban aktívan részt vesz;
 • munkafolyamatokat szervez és optimalizál.

A képzésre vonatkozó képzési és kimeneti követelmények (KK) tartalmáról itt olvashat: idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus KKK.

Ajánljuk minden fiatal számára, aki szereti az idegennyelveket, kommunikatív és jó szervező, emellett nyitott, érdeklődő és szívesen vesz részt csapatmunkában.

 

Tájékoztató a kereskedelemi ágazatról:
A kereskedelem az áruk rendszeres adásvétele, egy olyan tevékenység, amelynek eredményeként a termékek az előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz, azaz a fogyasztóhoz.
A szakmacsoporton belül kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlatorientált duális képzés, amelynek során a tanulók megismerik a pálya szépségeit, nehézségeit, hasznosságát, fejlődésének irányát, a munkaterületen dolgozók tevékenységét, annak távlatait. Megismerkednek új technológiákkal, digitális eszközökkel, amelyek a munkafolyamatokat segítik. 
Előtérbe kerül a szakmai idegen nyelv elsajátítása. Ismereteket szereznek az áruforgalom lebonyolításáról, az online értékesítés területéről, a klasszikus eladói tevékenységről, valamint a termelési és gazdálkodási folyamatokról.
A képzés segíti a tanulókat leendő szakmai szerepük kiválasztásában, megfogalmazásában, a saját egyéni életpályájuk reális megtervezésében. Kialakul bennük a szakma iránti szeretet, a munkakörhöz szükséges magatartás és felelősségérzet.

Ma oktatjuk a jövőt, mi oktatjuk a jövő szakembereit!

A szakképzés 4.0 bevezetésével új lehetőségek nyílnak meg a szakképzés terén. A jó iskola- és pályaválasztással hosszú távon alapozhatod meg a jövődet! A megújuló szakképzés sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a szándékaikhoz és készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthassák el. Ha a szakképzést választod, nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartanod, hiszen a technikusok és a mesteremberek iránt mindig nagy a kereslet.  
A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít. A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

 

Forrás