Robotinvázió a Vasváriban!

Robotika csapat
Rubik-robot

Iskolánk informatika ágazatos diákjai ebben a tanévben új terület felfedezésére indultak. A 9. b osztályos, informatika ágazatos csoport 3 tanulója (Berta Marcell, Újvári Albert, Tóth Norbert) lehetőséget kapott arra, hogy a programozás tanórák keretében LEGO robotokat építsen, majd programozásukat követően a működő robotokat bemutathassa először saját csoportjának.

A sikeres első lépéseket követően a mai napon (nagy nap ez, ezért jegyezzük fel a dátumát: 2019. május 23.) két osztály informatika ágazatos tanulói és a tantestület, iskolavezetés tagjainak jelenlétében bemutatták az első két komolyabb robotot, amelyeket Molnár Edit tanárnő kezdeményezésére, de teljesen önállóan, a szükséges ismereteket külső forrásokból megszerezve építettek és programoztak a fiúk.

A bemutatón saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogyan rakja ki a robot a Rubik-kockát kb. 1,5 perc alatt.

 

 

Az érdeklődők az építés és programozás rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek. Kiderült, hogy az építés a tanórai előkészületeket követően otthon, az elmúlt hétvégén még másfél napig tartott.
A működés közben felmerülő hibák kiküszöbölése komoly fejtörést jelent a fiatalok számára, de ezeket kihívásnak tekintik és eddig még sikeresen megoldották.

Jövőbeli terveikről is beszéltek, de ezek még maradjanak titokban a következő bemutatóig, amelyről ismét beszámolunk.

 

Siposné Gyuris Valéria igazgató asszony elmondta, hogy attól a perctől kezdve szeretett volna robotokat látni a Vasváriban, mióta egy "Mi a pálya?" rendezvényen látta, mennyire népszerűek a fiatalok körében. Nagyon örül annak, hogy ebben a tanévben végre sikerült több LEGO robot készletet beszereznünk és annak is, hogy vannak olyan lelkes, szorgalmas tanulók, akik szabad idejüket nem sajnálva hajlandóak az építés hosszadalmas feladatára vállalkozni, autodidakta módon tanulni. Megemlítette, hogy egyik céges partnerünk robotikai szakkör indítására tett ígéretet, amely lehetőséggel a következő tanévben szeretnénk is élni.

Molnár Edit tanárnő és Bálint Róbert tanár úr beszéltek arról, hogy a 2020. évi robotikai olimpián (WRO) és más versenyeken (pl. FLL) indulni szeretne iskolánk, ezért szívesen fogadják további érdeklődő tanulók jelentkezését.

A robotikai irányú képzés iskolai kiszélesítése érdekében 2 informatika szakos kollégánk szakirányú továbbképzésen vesz részt, amely felkészíti őket a robotok programozásának oktatására.

A mai nap mérföldkő a Vasvári szakmai munkájában. Büszkék vagyunk tanulóinkra és pedagógusainkra, akik ismét bebizonyították, hogy a Vasvári innovatív iskola, nyitott az újdonságokra és felkarolja a tehetségeket.

Iskoláról: