3. alkalommal is nyertünk: Va2var1 – úton a 21. század felé

Iskolánk 3. alkalommal nyert az Erasmus+ KA1 mobilitási programban. Projektünk címe: Va2var1 – úton a 21. század felé.

A projekt fő célja az intézményi kapacitások bővítése nyelvi, szakmódszertani és digitális kompetenciák terén és kollégáink személyes és szakmai megújulásának támogatása, illetve job shadowing látogatás során az intézmény nemzetközi kapcsolatainak építése.

A projekt időtartama: 2019. június 1. - 2021. május 31.

2019 júliusa és novembere között 15 pedagógus vett részt egy- és kéthetes továbbképzéseken az Egyesült Királyságban, Máltán, Franciaországban és Németországban. Az alábbiakban, a mobilitásokban résztvevő kollégák beszámolói olvashatók.

Kiss Tímea Brigitta: Language and methodolody for teachers of English - Scarborough, Egyesült Királyság

Fajnár Katalin: Bringing British Culture to Life - Cambridge, Egyesült Királyság 

Somogyi Lívia: Methodentraining DaF und Moodle für den Deutsch- und Fremsprachenunterricht - Düsseldorf, Németország

Fehérné Hadzsela Tímea: Intensive English language training - Scarborough, Egyesült Királyság

Véha Klára: Effective classroom management for teachers 5-day, Creative use of technology in the classroom 5-day - St Paul’s Bay, Málta

Kendik Renáta: Creative use of technology in the classroom, 5-dayGo IWB! – Interactive teaching and learning on the interactive white board, St Paul’s Bay, Málta

Tartóczky Edit: Life in Britain - Bringing culture to the classroom - London, Egyesült Királyság

Kiss Gabriella Mária: Intensive English language training - Scarborough, Egyesült Királyság

Király-Török Annamária: Explotation pédagogique et didactique des oeuvres d’art dansl’enseignement du fle - Cannes, Franciaország

Kucsó Krisztina: 21’st century skills - Norwich, Egyesült Királyság 

Szegfű Márta: Advanced language, materials and methodology- Norwich, Egyesült Királyság

Hegyközi Éva: English Language development for teachers and school staff (10 day) - St Paul’s Bay, Málta

job shadowing: Regensburg, Németország

Faragóné Zombory Anita: Intensive English language training - Scarborough, Egyesült Királyság

Sutka Irén: Effective use of technology in teaching (a combination of language improvement &TIT methodology) - Scarborough, Egyesült Királyság

Hidjapusztayné Hajóssy Ágnes: Technology enhanced learning St. Julians, Málta

2 hét nyelvtanulás a lenyűgöző yorkshire-i partok mellett

Erasmus+ tanári mobilitás, Scarborough, ’Language and Methodology for Teachers of English’

2019.07.08 – 07.20.

Kiss Tímea beszámolója

Idén nyáron 2 hetes Erasmus+ tanári mobilitás programban vehettem részt, melyet nagy izgalommal vártam. Nagyon hálás vagyok azért, hogy az angliai Scarboroughban és Yorkshire gyönyörű vidékein tölthettem el ezt a tanulással, nyelvgyakorlással és utazgatással, kirándulással teli két hetet.

Beszámoló az Erasmus+ KA1 tanári mobilitás pályázati program keretében megvalósult tanártovábbképzési programról

Beszámoló az Erasmus+ KA1 tanári mobilitás pályázati program keretében

megvalósult tanártovábbképzési programról

 

Fehérné Hadzsela Tímea

2019. július 22-augusztus 2.

Scarborough (Yorkshire, Anglia)

 

Tanulás napfény és a tenger ölelésében CREATIVE USE OF TECHNOLOGY IN THE CLASSROOM 2019. július 22 – augusztus 2.

Újra a padban, Scarborough-ban

Újra a padban, Scarborough-ban

 

Beszámoló az ERASMUS+ KA1 tanári mobilitási pályázati program keretében megvalósult tanárképzésről

Kiss Gabriella Mária

2019. július 22-augusztus 2.

Scarborough (Egyesült Királyság)

Norwich – A templomok és a dombok városa

Norwich – A templomok és a dombok városa

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Szakgimnáziumának sikeres Erasmus + pályázata lehetővé tette számomra, hogy két hetes módszertani képzésen vegyek részt a kelet angliai Norwich városában.

Erasmus+ tanári mobilitás - Hegyközi Éva

Erasmus+ tanári mobilitás - Hegyközi Éva

Máltai kalandok

Iskolánk projektkoordinátoraként vettem részt 2 hetes angol nyelvtanfolyamon, Máltán. A szigeteken töltött 14 nap alatt sok színes élménnyel gazdagodtam.

Scarborough ősszel is csodálatos! - Kémiatanárként az Anglolang nyelviskolában

Scarborough ősszel is csodálatos! -
Kémiatanárként az Anglolang nyelviskolában

Az Erasmus+ tanári mobilitási pályázat támogatásával 2019. október 21-től november 1-ig két hetet töltöttem az angliai Scarboroughban (North Yorkshire) az Anglolang Academy of English nyelviskolában. Az Effective Use of Technology in Teaching (A combination of language improvement & TIT methodology) elnevezésű kurzust olyan pedagógusok számára hirdették meg, akik a technológia oktatási célú alkalmazásában szeretnének fejlődni és tudatosabbá válni. A kurzusleírás szerint a délelőtti, nyelvi fejlesztéssel foglalkozó tanórák a résztvevők magabiztosabb angol nyelvhasználatát tűzték ki célul, a délutáni módszertani szekció pedig friss és innovatív szemlélettel közelítette meg a technológiák oktatásban történő használatát.

Erasmus Days

Sikeresen lezajlottak az Erasmus Days nemzetközi rendezvénysorozat eseményei a Vasváriban. 2019.10.11.-én 4 kollégánk nyílt órákon mutatta be az elmúlt nyári továbbképzéseken tanultakat. Délutáni kerekasztal-beszélgetésünk az új érdeklődő kollégáknak nyújtott információkat és tapasztalatokat.

ErasmusDays

Nemzetközi kapcsolatok munkacsoport

Iskolánk fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatokat és keresi az együttműködés lehetőségeit más ország iskoláival és intézményeivel.

Bemutatkozás angol nyelven

Bemutatkozás német nyelven

COMENIUS - 2012

A csapat

A Comenius program keretében 2012-2014 között 24 vasváris diák kap lehetőséget, hogy egy csereprogram keretében külföldre utazzon. Egy spanyol, egy német egy horvát, egy lengyel, egy litván és egy észt középiskola vesz részt a programban.
Idén november 29-én indult az első csapat a spanyolországi Villasar de Mar-ba. A csapat tagjai Flach Petra Orsolya (11.b ), Hevesi Amarilla ( 12.c), Matyasovszky Máté (11.c), Szécsi Brigitta (11.a ), valamint Csiszár Bernadett tanárnő – a program koordinátora – és Müller Judit tanárnő.

Somogyi Lívia - Düsseldorf, Németország

2019. július 22. és augusztus 2. között az Erasmus+ KA1 tanári mobilitás program keretében kéthetes tanártovábbképzésen vettem részt Düsseldorfban az Institut für Internationale Kommunikation (IIK) nevű oktató intézményben.

A nyári képzési csomag két részből állt.

 Az első héten módszertani kultúránkat bővíthettük, a másodikon megismerkedtünk a Moodle tanulási platformmal.

Erasmus+ tanári mobilitás – Véha Klára Effective Classroom Management in Málta

Erasmus+ tanári mobilitás – Véha Klára

Effective Classroom Management in Málta

2019. július 22 – augusztus 2.

 

Az Erasmus tanári mobilitás programjának keretében kéthetes módszertani kurzuson vettem részt a máltai Alpha School szervezésében.

Kulturális képzés Nagy-Britanniában az Erasmussal. 2019. július 29 – augusztus 9. Írta: Tartóczky Edit

Művészet és napfény

Művészet és napfény

 

2019. augusztus 5. és 9. között ismét részt vehettem az Erasmus+ mobilitási programban, és újra a franciaországi Campus International de Cannes nyelviskolát választottam úticélul. A képzésem témája megint „A művészeti alkotások pedagógiai és didaktikai célú felhasználása a francia nyelv tanításában”, ugyanis az elmúlt évben a kéthetes kurzus első hetén tudtam részt venni, de már akkor éreztem, vissza kell még mennem, és be kell fejeznem a képzést a már korábban megismert tanárommal, Marie Bretonnier-val.

Középkori város, modern módszerek

Középkori város, modern módszerek

2019 augusztusában két hetet tölthettem Norwich-ban, ahol részt vehettem a NILE képzőhely Advanced language, materials and methodology című kurzusán, melynek középpontjában a tananyagkészítés és feldolgozás állt.

Beszámoló az ERASMUS+ KA1 tanári mobilitási pályázati program keretében megvalósult tanárképzésről - Faragóné Zombory Anita

Beszámoló az ERASMUS+ KA1 tanári mobilitási pályázati program keretében megvalósult tanárképzésről

Faragóné Zombory Anita

Scarborough (Egyesült Királyság)

 

Egyike voltam azon szerencsés pedagógusoknak, akik részt vehettek külföldi tanulmányi úton, így két hetet sikerült intenzív nyelvtanfolyamon rész vennem az Anglolang Nyelviskolában Scarborough-ban.

Informatikai továbbképzés Máltán

Informatikai továbbképzés Máltán

 

2019. október 28-tól november 8-ig kéthetes informatikai képzésen vettem részt Máltán, az ETI nyelviskolában St. Julians központjában. A tanfolyam címe: Technology- Enhanced Learning (A modern technikával kibővített tanulás). A kéthetes kurzus tulajdonképpen 2 egyhetes tanfolyamból állt.

Nyertünk! - Erasmussal Európába

A tanári mobilitásokon részt vett kollégáink fényképes beszámolói iskolánk facebook-oldalán olvashatóak! A projekt weboldala itt elérhető.

A Vasvári 2018-1-HU01-KA101-046962 azonosító számú projektje 38 949 euró támogatást nyert az Európai Parlament és Tanács Erasmus+ KA1 “Közoktatási munkatársak mobilitása” pályázati felhíváson.

Projektidőszak: 2018.06.01 - 2019.05.31.

Cél
A Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma az Erasmus+ KA1 mobilitási programban „Szakmódszertani, digitális és nyelvi kompetenciák fejlesztése a Vasváriban” című projekttel pályázott. A projekt fő célja a nyelvi, szakmódszertani és digitális kompetenciák fejlesztése, valamint kollégáink személyes és szakmai megújulásának támogatása. 105 éves iskolánk a hagyományok ápolása mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az oktatást új módszerekkel, folyamatosan megújuló iskolai eszközparkunkkal és a modern IKT-eszközök tanórai integrálásával biztosítsa. Ez irányú erőfeszítéseinket segíti jelenlegi pályázatunk. Projektünk a tantestület 14 tagjának szakmódszertani, digitális, illetve nyelvi kompetenciafejlesztését tűzi ki célul, mely során 10 idegen nyelv szakos és 4 közismereti vagy szakmai tárgyakat oktató tanár vesz részt külföldi továbbképzéseken.

VolunTEEN – ÖNKÉNTESSÉG A KÖZÉPISKOLÁBAN

Iskolánk 2018. február 5. és 2019. január 4. között Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csere pályázati projektben vesz rész. 

A projekt témája: önkéntesség a középiskolában

A projekt célja: a középiskolás korosztály érzékenyítése a társadalmi egyenlőtlenségek iránt, a segítségnyújtás lehetőségei, a közös európai együttműködés módjai.

A projekt rövid bemutatása: magyar és szlovén iskoláscsoportok 5-5 napos mobilitás során mutatják be egymásnak, mit tehet egy tinédzser a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. A közös munka folyamán civil szervezeteket látogatnak meg, önkéntes munkát végeznek, plakátot terveznek, interjút, motivációs videofilmet készítenek.

Résztvevők
12 fős magyar diákcsoport (a 10. évfolyam tanulói közül, elsősorban a 10. c osztály)
12 fős szlovén diákcsoport (16-21 évesek)

Mobilitások ideje
1. célország: Magyarország, 2018. április 9-13.
2. célország: Szlovénia, 2018. szeptember 24-28.

Comenius Multilaterális Cserekapcsolat

Iskolánk tanulói 2012-2014 között egy Comenius Multilaterális Cserekapcsolat részeként hat országba tettek látogatást: Spanyolországba (Barcelona), Németországba (Amberg), Horvátországba (Zágráb), Lengyelországba (Varsó), Litvánia (Vilnius) valamint Észtországba (Kivioli). Felejthetetlen élményeikről és tapasztalataikról szólnak az általuk készített videók.

Comenius program: The Hungarian Holocaust

Iskolánk a 2012/2013-as tanévtől kezdve egy 7 országot magába foglaló multilaterális csereprogram részese. Ennek során diákjaink történelmi témakörökben projektmunkát folytatnak angol nyelven, majd ezt követően 5-6 napos tanulmányi utat tesznek a hat fogadó ország (Spanyolország, Németország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia valamint Észtország) valamelyikében.

2013. november 14-18. között a litvániai Vilniusba tesz tanulmányi utat iskolánk négy tanulója és két tanára. Az elkészült projektvideójuk címe: Magyarország a XX. században.

"Danke Szeged!" - kieli vendégeinkkel a szakképző iskolák csereprogramját készítettük elő

A Leonardo Mobilitas pályázat keretében 2012. május 22-től 25-ig városunkban és két tagintézményünkben láttuk vendégül a Kieli Regionális Szakképző Központ igazgatóját és három pedagógusát, hogy egy szakképzéssel kapcsolatos francia-német-magyar csereprogramot készítsünk elő.

A következő lépésben 2012 szeptemberében 12 német diák érkezik szegedi vállalkozásokhoz szakmai gyakorlatra.

Diákjaink számára minden bizonnyal a pályázat harmadik szakasza tartogat izgalmakat, amelynek során 2013 márciusában a Kőrösy és a Vasvári Tagintézmények diákjai Kielben vehetnek részt szakmai gyakorlaton. A 2012/2013. tanév első félévében történik azon diákok kiválasztása, akik lehetőséget kapnak a németországi csereprogramban történő részvételre.

A mostani szegedi programok és megbeszélések nagyon jó hangulatban folytak, amit a nálunk vendégeskedő egyik német kolléga, Ottmar Schulz által a kieli iskola internetes diákújságjába írt alábbi cikk is tanúsít:

"Külföldi szakmai gyakorlat a magyar partnerkapcsolat keretében – tökéletes!